Yakın tarihimizin en büyük felaketlerinden olan Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden bir yıl geçti.
11 ilimizi etkileyen bu korkunç doğal afette hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı, resmi rakamlara göre 50 bin 783 olarak açıklandı. 1,5 Milyon kişinin evsiz kaldığı felaket sonrası ekonomik ve sosyal toparlanma sürecinin birkaç yıl devam edeceğini söylemek mümkün.
Buna ek olarak depremin henüz tam anlamıyla ortaya çıkmamış, devam etmesi beklenen potansiyel etkileri göz önünde bulundurulduğunda, ülke genelinde yeniden inşa, kırsal kalkınma, iç göç, ekonomi gibi çeşitli başlıklara sahip sorunlar yakın vadede kendini göstermeye devam edecektir. Söz konusu potansiyel etkileri azaltabilmek adına yeterli kaynakların yanında, güçlü bir motivasyon ve bilince de ihtiyaç duyulmaktadır.
Tekstil sektörü, oluşturduğu istihdam ile işsizliğin azalmasına ve toplumun refahına çok ciddi düzeyde katkıları olan lokomotif sektörlerden biridir. Deprem bölgesinde bulunan, hazır giyim sektörünün kalelerinden olan bu illerimizde istihdamın yüzde 40, üretimin yüzde 50 azaldığı açıklanmakta. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) deprem bölgesinde toparlanmaya yönelik bir adım atarak, Türkiye'de tekstil sektöründe istihdamı destekliyor.
Bu kapsamda, bölgede tekstil ve ilişkili sektörlerde 3 bin 500 kişiye istihdam sağlamak, kadınlar ve diğer dezavantajlı grupları iş gücü piyasasına entegre etmek amacıyla 2,5 milyon dolar bütçeli yeni bir girişim başlatıldı. UNDP, kısa vadede deprem bölgesinde 500 yeni tekstil işçisine işbaşı eğitimi vermeyi, 3 bin tekstil işçisi ile ailelerine daha genel yaşam becerileri kazandırmayı ve psikososyal destek sağlamayı amaçlıyor. İsveç tarafından finanse edilen, Güney Kore ve Finlandiya'nın ek katkılarıyla başlayan program, depremlerin ardından vasıflı işçilerin, Türkiye'nin güney ve güney doğusundan diğer illere göç etmesi nedeniyle oluşan akut iş gücü açığını gidermeyi hedefliyor.
Kişiden kişiye iyileşme ve normal hayata geçiş süreci değişiklik gösterse de gelen destekler sayesinde, yaşadığımız acı deneyimi de unutmadan normalleşme sürecine geçmek zorundayız. Ekonomik ve sosyal toparlanma süreci için her birey her kurum kendi ölçüsünde ve etki alanında bir destek sunarsa bu kötü günleri çabucak atlatabiliriz. Etki alanımızın büyüklüğü değil, etki ettiğimizde oluşturduğumuz değer daha önemlidir.
Depremde vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine de başsağlığı diliyoruz.
Bir daha böyle acı bir tecrübe etmeme dileğiyle...
Radyum Kurumsal Giyim